Equipleasure

Voor ontwikkeling van ruiter en paard

Monique Leblanc

Vroeger, als klein meisje, heb ik eens op een paard gezeten. Ik was er al gelijk niet van af te slaan. Het heeft nog enige jaren geduurd voordat mijn ouders bezweken zijn onder het gezeur van mij om rijles te mogen nemen. Al snel was dat niet voldoende voor mij. Op een leeftijd van 11 jaar had ik dan ook al mijn eerste verzorgpony. Vele pony`s volgde.


Toen ik klaar was met mijn studie heb ik gelijk mijn eerste pony gekocht. Zijn officiële naam was Prins Lian. Zijn roepnaam was Waldo. Deze welch-Cob heb ik bij de paarden naar de M2 dressuur gereden. Hij heeft mij veel geleerd en ik dacht klaar te zijn voor wat groters.


En daar was Orion. Een leuke vos. Kruising tussen gelders en trackener. Dit paard was niet helemaal ok tussen de oren en heeft heel veel problemen veroorzaakt. Ik ben met hem aan het werk gegaan en nu is hij het braafste paard van stal.  Om hem fris te houden ben ik veelzijdig met hem bezig geweest. Zo heeft hij een tijd mee gelopen in  Z2 dressuur B springen en B cross. Orion is met pensioen naar Italie


Vier jaar lang heb ik de gelegenheid gehad om met verschillende jonge paarden te werken. Hun karakters zijn zeer diverse wat heel boeiend en leerzaam is. Door verschillende verhuizingen van locatie kan ik er maar met twee door gaan. Een van hen gaat als 7 jarige komend jaar starten in de M2. De ander is net onder het zadel.


Met Orion heb ik de Orun doorlopen. Ik was niet altijd eens met de op en aanmerkingen op hem. Ik vond hem een heel goede spiegel van de ruiter en zag al snel in dat er commentaar op het paard gegeven werd terwijl de ruiter de oorzaak was.


Ik ben mij gaan verdiepen op de gevolgen en invloeden van de houding en de bewegingen van de ruiter op het paard. Ik viel van de ene verbazing in de ander wanneer ik met de ruiter aan het werk ging. Het paard verbeterde zich moeiteloos.


Op mijn weg kwam ik Centered Riding tegen. Dit sprak mij aan omdat hier ook gekeken wordt naar de ruiter. Ik heb mij aangemeld voor de instructeur cursus en volg jaarlijks de updates. Mijn visie en Cendered Riding gaan hand in hand en mijn kracht licht in het feit dat ik de dressuur goed kan combineren met cendered riding   


Copyright 2013 © All Rights Reserved