Equipleasure

Voor ontwikkeling van ruiter en paard
Centered Riding

 

Iedereen heeft een bepaalde manier van bewegen, maar dat is zeker niet altijd de meest efficiënte. Veel mensen realiseren zich niet dat ze vastzitten in gewoontes en bewegingspatronen die niet altijd de meest efficiënte zijn en dat deze ten grondslag kunnen liggen aan veel problemen die je bij het paardrijden tegenkomt. Paardrijden is bovendien een gevoelssport, het is belangrijk goed te voelen wat je doet en hoe je paard reageert.

Met Centered Riding ontdek je wat je met je lichaam doet, hoe je efficiënter kan gaan bewegen en hoe je kunt voelen wanneer je goed zit. Dit maakt dat je je paard beter aanvoelt, dat hij fijner op je hulpen gaat reageren.


Centered Riding is ontwikkeld door Sally Swift (geb. 1923). Zij had een aangeboren rug-afwijking (scoliose) en had het geluk een vrouw, Mabel Todd, te treffen die haar tijd ver vooruit was op het gebied van bewust bewegen en die jarenlang oefeningen met haar heeft gedaan. Hierdoor kon ze toch goed bewegen en vooral ook altijd blijven paardrijden. Na haar pensionering bestudeerde ze een aantal verschillende bewegingsvormen, waaronder de Alexander-techniek en T'ai-Chi. Met al deze kennis was ze in staat een eigen methode te ontwikkelen, die ze Centered Riding noemde, rijden vanuit je midden.


Het fundament van Centered Riding berust op 4 basisprincipes en het aarden.


Met zachte ogen heb je een groot blikveld. Je voelt beter wat je paard en jij doen en ook zie je beter waar je naar toe gaat (anticiperen!), je krijgt een open bewustzijn.


Met een goede ademhaling komt je zwaartepunt lager te liggen en kan de energie ongehinderd door je lichaam stromen. Nodeloze spanningen verdwijnen waardoor je je  paard niet hindert, maar juist soepel met hem mee kan bewegen. Goed paardrijden, kan alleen met een goede ademhaling.


Door het voelen van het midden word je je meer bewust van het centrum van energie en controle in je onderlichaam/ in je bekken. Je kunt alle bewegingen gemakkelijker en vloeiender uitvoeren en de bewegingen van je paard beter volgen.


Met het opstapelen van blokken vorm je je een beeld van je lichaam. Hoe meer je deze blokken op één lijn brengt en uitbalanceert, hoe evenwichtiger je op je paard zit.


Met het aarden houd je meer contact met de aarde waardoor de 4 basisprincipes sterker zijn. De balans wordt beter en de hulpen komen efficiënter door.


Verder werkt Centered Riding met veel visualisaties. Visualisaties zorgen er voor dat op één moment heel veel spieren tegelijk goed aangestuurd kunnen worden.

Mensen die overstappen naar centered riding zie je flink veranderen.

De verandering is vooral op het gebied van bewustzijn, gevoel en begrip naar het paard toe.

De ontspanning van ruiter en paard geeft een behoorlijke verbetering van de beweging en gangen van het paard.Copyright 2013 © All Rights Reserved